Sabtu, 18 Disember 2010

Saya Gay, Saya Okay

mungkin ada certain orang dah tengok benda ni. tapi apakan daya. aku tetap mahu post. itu hak solidariti seorang blogger.


take note. mungkinkah ini kesan dari sistem sbp all-boys? you ask yourself. dont ask if heaven or hell exist or not. kita bukan tuhan.





"golongan dkt komen2 tu jgn di approach, mmg x makan saman. its better to leave them alone" (hizamy, 2010, NYC)

Selasa, 14 Disember 2010

CUT AND PASTE: Gambar Adibah Nor pun ada! Ah giteww

Hari yang biasa. Tahun 2007. Ringo masuk ke bilik pejabat Penolong Kanan HEM. Di situ tersimpan pelbagai barang rampasan yang boleh dikira sebagai telah dimiliknegarakan menjadi harta sekolah. Tekco bersiap sedia di dapur kantin STAR. Seperti biasa juga dia akan control cun ketika menjaga kaunter nombor dua untuk mengelakkan amalan 'fret' nasi goreng kantin yang jelas merugikan perniagaan.

Pendek kata, segalanya berjalan sebagaimana yang sepatutnya. Mengikut rutin. Kalau nak diikutkan mungkin hanya Encik Zainurulizwan sahaja yang tak mengikut rutin harian di STAR kerana telah cabut ketika tahun 2006 lagi. Menurut Mr. King Eng Seng (2006, 2007), Encik Zainurulizwan meninggalkan STAR kerana berjihad.

Hari itu juga, Ustaz Rusdi masuk ke kelas Tingkatan 5T. Seperti biasa juga. "Assalamualaikum Ustaz!", Mag selaku Pengurus Kelas memulakan salam diikuti yang lain. Doa dibaca, duduk dan bersedia untuk belajar.

Mungkin nasib Hadi Karim atau Shrek tak baik hari tu. Mungkin jugak baik. Tak pasti ini berlaku pada awal atau akhir waktu kelas. Ustaz Rusdi telah merampas, mencarik dan menjadikan gambar-gambar separuh erotik Fasha Sandha yang sekian lama dipuja-puja dan ditatap di bawah pelapik mejanya menjadi gumpalan-gumpalan kertas. Shrek kecewa. Ustaz Rusdi gembira. Satu kelas ketawa.



Gambar Hiasan: Nora Danish salah satu artis rebutan selain gambar bintang-bintang bola sepak Inggeris. Jangan lupa saksikan siri Putera Katak di TV3. Isnin-Khamis pukul 4.30 petang. Rawrr!!

Sudah menjadi amalan dan kegemaran sesetengah daripada kita untuk berebut-rebut akhbar Berita Harian. Sesetengah nya pula berkeinginan kepada bahagian sisipan akhbar Hip!. Gambar-gambar artis menjadi sasaran untuk digunting dan disimpan. Tak kira sama ada disimpan dalam wallet, diselit dalam buku atau dijadikan hiasan meja. Pa'e memang suka simpan gambar Fara Fauzana.

Masa Form 3, aku duduk dalam Set P. Guru set P, tak lain dan tak bukan Teacher Mastura Shaari. Tapi ini bukan ceritanya. Aku selalu mengulangkaji buku hard cover Ma'os. Koleksi gambar artis yang dia simpan aku kira sebagai koleksi terbaik yang pernah ada di bumi STAR. Dengan guntingan yang kemas mengikut bentuk badan artis, gambar itu disisip kemas dalam buku tersebut. Boleh kata tiap kali waktu BI aku akan memeriksa buku tu untuk melihat koleksi-koleksi terbaru. Nyata tidak menghampakan, setiap kali diperiksa ada juga koleksi baharu!

Keinginan untuk mengumpul, melihat dan memiliki gambar-gambar artis ini boleh dikira sebagai satu perubahan atau peningkatan psikologi remaja lelaki yang mula menunjukkan minat terhadap jantina berlainan. Jadi, perbuatan mengumpul gambar ini merupakan manifestasi daripada perubahan psikologi remaja lelaki yang boleh dianggap normal.

Sekurang-kurangnya lebih baik daripada sesetengah yang lain, yang suka mengoyak dan menyimpan gambar rakan sebatch mahupun juniors daripada carta organisasi kelas atau di house. Malah, disimpan pula di dalam wallet.

Ada bantahan atau idea? Hehe.

Isnin, 13 Disember 2010

CIRCLES99.COM

Sebelum adanya Facebook macam yang sekarang ni sebagai ruang sosial antara budak-budak batch kita ada bermacam-macam saluran lain. Antaranya MySpace, Friendster, Millat Facebook eh!

Macam mana pun yang paling awal dan paling gempak semestinya lah Circles99.com. Orang paling berusaha keras dan membanting tulang masa tu ialah Adin atau juga dikenali sebagai mRsOcaLLeDuGLy. haha.

Kalau gi cyber cafe memang confirm benda ni lah yang paling maju dan yang paling 'trendy' serta 'up to date'.

Circles99 ni popular sekitar tahun 2005, masa kita Form 3. Semua komen-komen yang ada ialah berunsurkan kutukan, gosip murahan, kata-kata semangat untuk menghadapi PMR dan tak kurang juga dijadikan medium untuk mencapub.

Nasib baik aku ingat lagi username & password, maka dapat lah aku print screen. Ni antara yang menarik la. Lain macam bosan je. Hehe.







Sabtu, 11 Disember 2010

Ipoh Mali

semalam aku pegi star. amek adik aku dah habis spm.


jumpa mitchi dan juga adiknya.


sepanjang jalan ada 3 eksiden. sumenye tergolek.

Jumaat, 10 Disember 2010

BUANG AIR BESAR BERDARAH. PFTT!!

Ini sejarah. Jadi, halal lah untuk kita menceritakannya atas dasar iktibar dan pengajaran supaya tak diulang lagi jika ia membawa makna buruk dan cacat. Dalam masa yang sama mesti pula dijadikan guru untuk memahami masa sekarang seterusnya dijadikan inspirasi masa hadapan.

"Those who cannot remember the past, are condemned to repeat it", (George Santayana).

Sebenarnya aku ingat-ingat lupa pasal cerita ni. Tapi, baik lah aku tulis sekarang daripada dah lupa sikit-sikit, lama-lama lupa terus. Kalau ada yang salah tolong betul kan kat ruang 'comment'. Terima kasih.

Ceritanya tentang kes buang pelajar di STAR pada tahun 2003. Masa kita Form 1. Pak Pin mengambil keputusan yang sangat berat untuk buang sekaligus 20 orang (jumlah sebenar lebih 20 orang macam yang masuk dalam media). Kronologinya lebih kurang begini:

  • Dia mengumumkan keputusan buang pelajar hari Jumaat.
  • Hari Isnin hari Form 5 dll. dibuang sekolah.
  • Jumaat berikutnya mantan Pengetua STAR yang juga berjawatan dalam Jabatan Pelajaran hadir ke perhimpunan di Dewan Besar STAR untuk memberi ucapan.
  • Hari Sabtu barulah cerita ni sampai ke pengetahuan seMalaysia atau 1Malaysia tahu ''STAR buang 20 pelajar''. Menurut cerita yang pernah didengar, hal ni sampai ke pengetahuan media kerana seorang mantan Pengetua STAR ini ke Kuala Lumpur untuk satu konvensyen/forum lalu cerita ini dengan tak sengaja sampai kepada media.
Keratan akhbar Berita Harian: ''Kumpulan ala samseng high council hidup semula. STAR buang 20 pelajar.''

Maka, apa yang nak aku timbulkan di sini ialah pengalaman aku dan sebahagian budak-budak batch kita yang pada hari Sabtu yang sama berita ni tersebar, kitorang ada di Amir Chalet, Lumut, Perak untuk Kem Wira Jaya anjuran Unit Bimbingan dan Kaunseling di bawah seliaan Pak Uda dan Cikgu Zul.

Hari Sabtu sebelah pagi kitorang ada tugasan kumpulan untuk diselesaikan. Tugasan tu ialah sesi temu bual dengan penduduk tempatan yang ada di situ. Adalah beberapa soalan yang perlu nak ditanyakan sebagai isi kepada presentation. Jadi, kitorang pun berjalan dari sebuah rumah ke sebuah rumah yang lain. Peluang untuk berjalan-jalan bebas di situ kitorang guna cukup-cukup sebab aktiviti lain memang dah tersedia bosan sebab hanya dalam lingkungan kawasan chalet tu je.

Maka, setelah jauh berjalan kitorang yang dah tersedia berpecah kepada beberapa kumpulan terserempak di kawasan kedai runcit dan warung di situ. Orang-orang kat situ pulak tengok pelik je kat kitorang. Rupa-rupanya surat khabar hari tu berkepala beritakan " STAR buang 20 pelajar'' dan kebetulannya pula kitorang lah pelajar STAR yang ada di situ. Ada sorang yang sempat beli satu paper dan terus 'sold out' paper kat kedai Apek tu.

Kitorang yang bersikap kebudak-budakan dan masih lagi sepelet ni pulak bukan main gembira dan bersorak-sorak tatkala melihat nama STAR terpampang pada muka surat depan akhbar Berita Harian. Aku terus bersemangat nak beli paper kat mana-mana kedai runcit malangnya dah habis semuanya. Dengan semangat wajanya aku pergi ke public phone yang ada di situ untuk menelefon ke rumah. Semata-mata nak mintak Atuk aku belikan paper Utusan Malaysia atau Berita Harian sebab aku tau sangat memang paper kat rumah tak pernah dibeli untuk hari biasa kecuali hari Ahad*.

*Family aku memang tak beli paper untuk hari-hari biasa sejak kes Anwar Ibrahim. Masa tu terlampau muak dan jelek membaca akhbar yang terlampau pro-kerajaan. haha. Tapi sekarang tiap hari beli paper, paper Kosmo!.

Salah satu kumpulan yang pergi menemubual ke balai polis untuk menyelesaikan tugasan (tak ingat siapa). Entah kenapa entah gatal sangat nak special sangat gi temubual pak cik polis. Tak pasal-pasal ditanya macam-macam sebab perkenalkan diri sebagai pelajar STAR. Siap mintak kad pengenalan lagi. Masa tu dah tersebar STAR ni sekolah samseng mestilah habis semua nak curiga kan.. hmmm..

Bukan setakat termalu dengan orang-orang kat kampung tu. Masa hari yang sama jugak ada pulak budak-budak SERATAS yang buat program dekat dengan Amir Chalet tu. Kitorang yang berbaju cheer merah putih berbelang kuning biru putih ni pun dapat dicam dengan senang sebagai budak STAR. Nak malu pun tak boleh, nampak tak macho lah pulak kononnya. Cikgu Zul masa tu pun mintak kitorang berbangga dan berjalan dengan lagak macam tak ada apa-apa yang jadi. Masa tu sempat jugak dia memberi kata-kata semangat dan kami semua bertepuk tangan atas kejayaan STAR buat pertama kalinya muncul sebagai kepala berita setelah sekian lama. haha.

Keesokan harinya Cikgu Zulkarnain (Penolong Kanan HEM) datang untuk majlis penutup. Masa tu dia siap bawak lagi semua paper yang ada berita pasal STAR. Budak-budak yang outing kat Ipoh hari Sabtu tak payah cerita lah macam mana malunya. Semua paper kat Taman Cempaka (TC) habis dijual. Betapa hotnya STAR masa tu.

Hari Ahad setelah program selesai kitorang pun bergerak ke bandar Ipoh. Kalau tak silap aku kitorang dibahagikan ikut kelas. Jadi, aku naik bas sekolah yang baharu. Budak-budak dalam bas ni pulak terlampau excited tahap maksima. Sampaikan habis semua budak-budak perempuan dan pakcik-pakcik lori yang lalu sebelah bas nak dilambai. Aku perasan masa dah sampai kat tengah pekan Ipoh, ada dua orang pakcik tu menggeleng-geleng tengok budak-budak ni terlompat-lompat dalam bas. Kat dalam bas tu memang dah tersedia bising dan riuh macam dalam surau masa Ustaz Mokhtar bagi ceramah. Pergh!

Sampai-sampai je kat sekolah kitorang pun capai beg dan berebut-rebut nak turun. Di sini lah ceritanya, Pak Abu yang merupakan driver kitorang masa tu menahan kitorang dalam bas. Rupa-rupanya dia tak puas hati dengan kitorang yang memekak dan berperangai macam beruk dalam bas. Tambah memalukan sekolah baru je nama buruk dek kes buang pelajar hari Sabtu semalamnya. Dekat setengah jam kitorang kena ceramah dalam bas sebab buat perangai.

Antara kata-kata Pak Abu yang aku ingat. "Aku malu bawak bas kalau orang duk mengata sekolah ni sekolah samseng, sekolah budak-budak jahat. Cuba kalau periksa dapat nombor satu baru lah aku bangga, kembang je dada jadi driver korang semua ni!" (Pak Abu, 2003).

Dan ayat yang lebih kurang sama jugak dia ulang masa aku ambik Sijil SPM tahun 2009.

Masa tu memang paling mencabar untuk STAR naik semula. Dengan nama yang dah buruk, cikgu-cikgu cuba untuk naikkan semula dengan macam-macam cara. Pertama, nak mengubah pandangan orang lain tak kira lah kementerian, jabatan pelajaran, unit SBP, ibu-bapa dan orang ramai. Kedua, paling mencabar ialah nak mengubah pemikiran budak-budak STAR dan menaikkan semula semangat cikgu-cikgu dalam akademik dan ko-kurikulum.

Kata-kata yang dipetik oleh Pak Pin pada satu perhimpunan ialah '' Nak membina sesebuah institusi tu memerlukan masa bertahun-tahun lama nya tapi kalau nak meruntuhkan sekelip mata sahaja".

Kata-kata ni dia rujuk kepada sebaris ayat yang tertulis di Anjung Tamu. "Rome was not built in a day". Tak pasti lah ada lagi tak tulisan tu. Rasanya dah tak ada. Tapi cerita ni lah yang akan terus ada nampaknya. Hmmm...

Apa kata korang pulak cerita pengalaman korang pasal kes ni.

Rabu, 8 Disember 2010

BANGUN! BANGUN! SUBUH!!

Aku moses gila (macam Apam) yang korang semua termasuk lah aku, ada satu masalah iaitu untuk bangun Subuh. hehe. Entah macam mana plak aku cakap benda ni masalah pulak kan. Bukan bangun Subuh tu masalah tapi masalah untuk bangun daripada tidur dan mengerjakan solat Subuh. Tak kira lah dari zaman di Star sehingga lah sekarang.

Ada hari memang tak bangun langsung, sedar-sedar dah siang je. Paling tidak pun bangun untuk solat Subuh macam dalam mimpi je sebab tak mandi lepas tu sambung tido balik.

Alkisahnya pada zaman dahulu kala, semasa tembok Star masih lagi belum dipasang kawat besi macam Penjara Kajang, semasa Opel masih lagi jambu (sorry Opel), semasa Mago dan Aizat belum lagi menjaja kek pelbagai jenis di I-City Shah Alam (aku promote ni, hehe) macam-macam lah gaya dan cara warden mengejutkan para pelajar Star Ipoh untuk pergi ke surau Al-Hamdaniah solat berjemaah.
  • Form 1. Ini ialah zaman paling hardcore jemaah surau sepanjang berada di Star. Mana kan tidak, sesiapa sahaja yang tidak ke surau akan dipanggil ke hadapan perhimpunan pagi lalu dihukum lari 50 ron jika sabit kesalahan. Masa tu bukan setakat tak datang kena lari, datang lambat pun kena rejam sampai mati. Pendek kata semua turun sebab siapa-siapa yang tidur tak sedar diri akan dilibas dengan libasan maut.
  • Hari duty dua gabungan 'Tos' iaitu Mitos&Ngantos. Ini ialah hari terbaik untuk bangun lambat seterusnya mengescapekan diri daripada turun ke surau. Tapi kadang-kadang, tiba-tiba diorang mungkin mimpi datang mengejutkan dengan pukulan botol air mineral. Mesti ada pakatan daripada dua orang ni untuk sama-sama ponteng kemudian konon-konon nak buat kejutan kejutkan budak-budak bangun Subuh.
  • "Tang!! tang!! tang!!" bunyi bat kriket dipukul dengan deras pada tiang koridor. Sekujur tubuh yang enak dibuai mimpi tiba-tiba disirami air. Bukan setakat orang kena simbah, habis semua tilam basah kena air. ''WTF!!!". Tau la keja sapa kan.
  • ''Sorong papan tarik papan, buah keranji dalam perahu, suruh makan dia makan, suruh bangun subuh dia tak mahu". Seorang warden bertindak kreatif untuk mengejutkan para pelajar bangun Subuh. Kadang-kadang dia juga bernasyid untuk menambah kan kedinginan Subuh.
Kalau budak banglo tu tak payah cerita la, memang dah tak nampak dah jalan ke surau. Begitulah juga keadaan nya di blok matriks. Memang jarang-jarang manusia ke surau kecuali jika dikejutkan.

Haaa... ini lah dia artwork hasil titik peluh dua orang pelajar batch 47 yang tidak pernah kantoi untuk pergi solat Subuh berjemaah di surau. Kartun ini dimuatkan dalam risalah Al-Hidayah terbitan Badan Pelajar Islam (BPI).


Selasa, 7 Disember 2010

PREP ATAU FLY?

Dalam hidup kita mempunyai peluang. Peluang untuk memilih apa yang terbaik agar kehidupan berjalan lancar dan memanfaatkan semua.
Percubaan kita adalah untuk menilai mana satu lebih menawan hati. Sama ada kestabilan atau kebebasan.
  1. Kestabilan boleh disekalikan dengan beberapa nilai atau perkara lain iaitu disiplin yang ketat, keteraturan, hormat dan persetujuan.
  2. Kebebasan pula boleh disekalikan dengan kelonggaran peraturan, kucar-kacir, keberanian untuk mempersoal dan sanggahan.
Apa yang cuba untuk dibincangkan di sini ialah bagaimana kita berada dalam pentadbiran yang bersilih ganti daripada satu pengetua kepada pengetua yang lain semasa di sekolah dahulu. Bermula daripada Pak Pin sehinggalah Pak Din, err.. Pak Jamal.. ke Pak apa entah.. ada yang panggil ayam, kita sendiri tak tahu kenapa . hihhihi..
padang sekolah yang pernah menyaksikan penyeksaan sebuah rejim totalitarian (rekaan semata-mata)

Jadi, pasti kita sedar bahawa ketika form 1 suasana sekolah amat dikawal ketat dengan peraturan dan pentadbiran sekolah. Perubahan ini adalah kerana adanya pengetua pada ketika itu, Pak Pin yang didatangkan khas untuk menjana Bapa Penjana Paradigma. hmmmm.. Kiranya Pak Pin ni reformis lah di Star dahulu, dia menjalankan usaha ke arah pengislahan Star Ipoh daripada zaman Jahiliah/zaman Gelap kepada zaman Keilmuan/Zaman Pencerahan.

Walaubagaimanapun, pengalaman sejarah kita berbeza dengan senior-senior lain yang mana pada masa itu dapat merasakan angin perubahan. Banyak perkara telah diubah ke arah kebaikan terutamanya dalam soal kerohanian (solat Subuh berjemaah), soal pelajaran (one step ahead), soal keme'ngantos'an (penapis air di setiap kelas), soal keseragaman dan pembahagian organisasi kelas (Pengurus Kelas, Penolong, S/u, Bendahari, Biro Sahsiah, Biro Kepimpinan, Biro Akademik dan Biro 3K).

Sememangnya perubahan-perubahan dalam pentadbiran dan pengurusan yang ditransformasikan telah berjaya mengubah sikap dan menaikkan prestasi sekolah tetapi adalah sesuatu yang tidak selesa apabila berada dalam suasana yang sangat ketat dengan peraturan. Semasa itu semua guru/warden tiba-tiba jadi bersemangat dan meronda setiap kali waktu prep petang dan malam. Apatah lagi, adanya hukuman ''50 rounds'' untuk sesiapa yang tidak menghadirkan diri ke surau untuk solat Subuh dan lain-lain kesalahan yang difikirkan perlu. Program 'one step ahead' juga telah menyebabkan semua pelajar menjadi begitu proaktif dan terdesak untuk mengulangkaji lebih awal agar tidak terkantoi apabila ditanya oleh guru keesokan harinya. Tidak lupa juga, pelajar telah diwajibkan untuk bertutur dalam bahasa Inggeris untuk meningkatkan tahap kelancaran berbahasa.

Satu peristiwa yang penting dalam zaman persekolahan dahulu ialah kes buang pelajar tingkatan 5 seramai 20 orang yang telah menaikkan tahap kesedaran rakyat Malaysia tentang kewujudan sebuah sekolah bernama STAR Ipoh. Semasa itu, perkataan 'high council'pun dilarang untuk diucapkan agar para pelajar melupakan dan meninggalkan perkara tersebut (seolah-olah ia merupakan perkara sensitif sebagaimana hak istimewa orang melayu yang tidak boleh dipersoalkan).

Zaman Pak Pin ini ialah cerminan kepada kestabilan, begitu juga dengan nilai-nilai lain yang telah disebutkan awal-awal tadi, yang secocok dengan kestabilan.

Apa yang ingin dibandingkan di sini ialah antara ketika Pak Pin dan Pengetua Terakhir kita di Star. Semasa itu, keadaan menjadi kontradik dengan keadaan semasa kewujudan Pak Pin di bumi Star. Perubahan yang awal nya dianggap baik telah berubah. Antaranya:
  1. semakin ramai tidak turun ke surau untuk solat subuh
  2. keadaan asrama semakin merosot daripada segi kebersihan dan kekemasan
  3. semakin ramai yang berani dan bangga untuk fly
  4. waktu prep semakin diabaikan seperti lewat dan ponteng
  5. disiplin pelajar dan kawalan guru/warden semakin berkurangan contohnya di blok matrik, inspection hari Ahad tidak ada untuk satu tempoh yang lama

Kebaikan yang mula bertandang semula dalam kalangan pelajar ialah hubungan senior dan junior yang boleh dianggap semakin rapat hasil kelonggaran peraturan, senior bebas untuk ke house junior. Tidak dinafikan juga, polisi pihak sekolah telah membantu ke arah ini kerana ada pelajar senior yang ditempatkan di blok junior. Pada mulanya, hanya senior yang dipilih sahaja akan menjaga junior. Namun, lama kelamaan semakin ramai senior yang turut ikut pulang semula ke house masing-masing (yang sebenarnya pergi cari jambu).

Seperkara yang menarik. Bila kita membincangkan sesuatu masyarakat yang hidup di bawah diktator, autoritarian yang mengecapi pendemokrasian akan menjalankan proses pilihan raya. Hal ini lah yang berlaku pada ketika kita di form 5. Pengetua pada masa itu boleh dianggap paling demokratik. Maka, pada masa tersebut kita telah dikembalikan hak untuk memilih Ketua Umum dalam satu proses pilihan raya.

Zaman Tn Hj Jamaluddin ini lah cerminan kepada kebebasan dan nilai-nilai lain yang secocok dengannya iaitu yang telah turut disebut awal-awal tadi.

Maka, persoalannya di sini.

Perlukah kestabilan dan dispilin yang ketat untuk membaiki prestasi dan sahsiah jika pada akhirnya semua pelajar kembali kepada keadaan asalnya?? (fly, escape prep dsb.) sebagaimana kata Ghandi "kebenaran tidak akan kekal jika ia diperoleh dengan jalan kekerasan".

Perlukah kebebasan yang memberi satu ruang untuk kita memilih, mempersoal dan toleransi jika akhirnya ia menjejaskan prestasi dan sahsiah??

Jadi, kestabilan atau kebebasan??hehehe


Isnin, 6 Disember 2010

SONGKOK TINGGI


Gambar Songkok


Songkok memberi banyak kenangan kepada kita. Semakin hari ada antara kita yang mungkin melupakan songkok atau pun ada yang sudah tiada lagi menyimpan songkok salah satu busana alam Melayu. Jadi apakah kenangan nya songkok kepada kita dalam konteks zaman sekolah dahulu?




  1. salah satu barangan wajib bawa dan tunjuk ketika hari pertama mendaftar di asrama sekolah (sejak tahun 2002). masa tu ada pulak lah kan yang main pass pass songkok untuk di'check' oleh para guru/warden. begitulah bijak nya.

  2. juga wajib dipamerkan ketika 'inspection'. salah satu item untuk diperiksa selain buku outing, buku panduan peraturan sekolah, minyak rambut, sikat, butang baju Melayu, sabun, pemotong kuku, pengilat kasut, tuala sekolah, samping, berus gigi, ubat gigi, boxer, kalkulator saintifik, dsb.

  3. salah satu pakaian seragam untuk hari Jumaat selain wajib juga dipakai ketika ke surau, prep, menyanyikan lagu Iktiraf pada hari Jumaat, ke mesyuarat Um** Cawangan Tambun.

  4. digunakan untuk men'chartered' tempat di surau dengan meletakkannya di saf kegemaran masing-masing sementara menikmati makanan di dining hell.

Songkok juga melambangkan status dan peribadi seseorang. Kalau diperhatikan ada kelainan untuk setiap songkok yang dimiliki setiap individu. Ada yang akan kelihatan baharu sepanjang tahun, ada pula yang sudah bertukar warna hijau, biru, coklat. Rupa songkok ini boleh menentukan status ekonomi dan peribadi (sama ada menjaga ketrampilan atau tidak).


Seperkara lagi tentang songkok ialah songkok yang berada tersergam indah di atas bangunan blok akademik. ia merupakan binaan yang dibina seakan-akan bentuk songkok. dipercayai turun-temurun bahawa ia ialah tangki air.


semacam ada 'fetish' atau keinginan tersembunyi yang diperkuat dengan perkara-perkara mistik tentang keagungan dan kemasyhuran binaan yang dipanggil songkok ini. maka itu lah yang akan menarik ramai makhluk-makhluk yang seakan-akan terpukau lalu ingin menziarah ke tempat mistik tersebut.


contengan-contengan nama seperti ''ringo wuz ere'' akan dipahat di dinding songkok untuk memberi tanda bahawa legenda telah melawat dan menaikkan tahap kedewataan songkok. tidak kurang juga ada yang merakamkan gambar kenang-kenangan untuk diabadikn di dalam friendster, myspace, facebook atau digantung di dinding rumah.


mengikut pemahaman umum masyarakat di Star, adalah tidak sempurna ke'starian'an seseorang itu jika mereka tidak meliwat eh! melawat songkok sebelum tamat persekolahannya. dipendekkan, lawatan ke songkok itu lah klimaks atau tahap kesempurnaan sebagai seorang pelajar Star.


kita tidak boleh lari daripada persoalan etika. iaitu persoalan sama ada sesuatu perkara itu salah atau tidak.


kita boleh guna gambarajah ni untuk menentukan dimana letaknya amalan memanjat songkok (aku ciplak slide kuliah lecturer, hehe)

sebagaimana dilakukan dari generasi ke generasi, memanjat songkok boleh dikelaskan dalam adat atau custom. maka, adat ini merupakan suatu amalan (practice) dan didorong oleh emosi atau bersifat emosi (emotional).

jadi, boleh lah kita ketahui bahawa memanjat songkok hanya sesuatu yang didorong oleh emosi, yakni perasaan kita yang mendesak untuk melakukannya sedangkan ia bukan sesuatu yang tinggi nilai nya. jika difikirkan ia merupakan perbuatan yang rapuh dari segi nilai contohnya tidak mendatangkan faedah dan kebaikan kepada pelakunya.

apatah lagi, memanjat songkok dihukum haram oleh pihak sekolah atas tujuan keselamatan selain membuang masa dan tenaga.

walaubagaimanapun, itulah kenangan. manusia asyik terkenangkan dan bercerita perkara yang bersifat emosi dan soal perasaan yang rapuh dari segi nilai-nilai baik.

agak nya elok ke tidak kita asyik bercerita perkara-perkara emosi bila terkenangkan zaman sekolah ?sedangkan ia nyata terkebawah dalam soal etika.

Isnin, 15 November 2010

****STAR037

Nahrizul Ashraf Kadri changed the name of the group "LEONAIRATS | STARIAN037" to "LEONAIRATS | pornSTAR037"


havoc kan? haha


cuma ada certain pihak je kecah semacam. relax la. daripada senyap je baik ada sikit tokok tambah :)


klik kalau tak nampak :p

Sabtu, 17 Julai 2010

old boys weekend

ketika ini, saya yakin old boys weekend sedang rancak berjalan di bumi Ipoh.

apa itu old boys weekend?

sebagai form 1 yang masih terumbang-ambing di star, pasti nya OBW ini ialah satu acara yang belum pernah dilalui. jadi, ia acara yang sangat menarik. lagi-lagi kalau daripada white house. ini asrama yang akan dimangsa kan semata-mata untuk memberi penginapan kepada orang-orang tua yang kembali ke sekolah.

kalau dah meningkat naik, form 2, form 3, form 4, form5. lain sikit lah cerita nya.

mereka akan berjumpa dengan f5 mereka dahulu, yang dah keluar Star. dipendekkan, pasangan jambu betik paling 'hot' semasa zaman persekolahan dahulu akan bersua kembali. tapi, yang betik memang lah bertambah betik. tinggal lagi yang jambu dah tak jambu dah. jambu batu agak nya. lebih maju, yang pernah menjadi jambu sudah pun bergelar betik.

bagi yang masih dalam pengajian di universiti & kolej. mereka pasti nya ingin berjumpa junior-junior. khasnya dari house masing-masing. ada juga yang memang merancang tidak pergi kerana tak mahu terjumpa junior yang pernah dikenali dahulu. sebenarnya bukan lah kenal sampai dalam seluar pun. setakat berselisih setiap hari di hadapan dining hall. semasa berebut untuk sarapan pagi hot dog atau ketika ingin membeli nasi lemak G-zen.

biasa nya guru-guru masih lagi ramai yang dikenali. sempat lah tertawa mengenang kisah terkantoi vcd lucah dari langit Taman Cempaka contohnya.

bagi yang sudah bekerja. sudah tentu cerita tentang kerja, isteri dan anak-anak.

Old boys weekend ialah program yang amat membosankan jika disertai setiap tahun. bukan sahaja kita yang akan merasa bosan sebalik nya junior-junior di Star pastinya akan merasa bosan melihat muka kita. bukan setakat junior, kucing dining pun bosan.

"asyik-asyik muka dia ni datang star, macam lah hebat sangat"

menjadi satu keinginan dan harapan untuk kembali ke alma mater dengan hasil keringat diri sendiri. memandu kereta sendiri mungkin. atau sekurang-kurang nya mendaftar di meja pendaftaran di anjung tamu.

berapa ramai yang datang tapi tidak mendaftar. bukan salah, tapi kadang-kadang yang pergi ke obw itu pun tak mendaftar sebagai ahli staroba.

teringat ucapan seorang pengetua dahulu, "kalau saya nak buat reunion/gathering, saya akan buat di hotel-hotel yang mahal, resort-resort. saya tak kan pilih sekolah untuk dijadikan tempat berjumpa"

itu lah budak STAR.

Isnin, 1 Mac 2010

digarukan atau diurutkan?

[ni cerita aku.malu pulak nak cerita.]

aku pernah diraba ketika form3. oh, aku rasa dalam 2-3 kali jugak kot. tak ingat. jadi kat blok red. sekali jadi time kat surau. sungguh lancau perangai beliau.

tak boleh blah time kat blok red; lepas aku terjaga kena raba tu, aku pg la tukar spot. tp skali lg aku terbangun sebab rasa diraba lagi. tengok kat sebelah memang mamat tu kat sebelah aku. dia lagi? tak habis-habis..

aku expect yang kat surau tu dua jugak sebab mamat tu ada gak kat surau. kalau dah terdesak sangat mintak je la. bukan aku tak kasi. hahaha. ni nak urut senyap-senyap pulak. hosh.

Jumaat, 22 Januari 2010

Pek Pek dan Penerimaannya

masa kita form 1 dulu rasanya benda ni belum mula. tapi lama-kelamaan, satu persatu yang menjadi sebutan. perasankah kamu semua starian 037 bahawa bole dikatakan banyak juga nama rakan-rakan kita yang ber'pek-pek'.

tidak. tidak. saya bukannya memerli sesiapa. cuma keunikannya menjadi tanda tanya. mula-mula sikit. lama-lama jadi banyak. antaranya:

  1. Pekno
  2. Pekcha
  3. Pekma
  4. Pekga
  5. eh tadi ingat macam banyak pulak..sekali ada 4 je.

unik kan? mula-mula mungkin mereka tak menerima sangat pemakaian nama ini. tapi lama-kelamaan, mungkin boleh dikatakan nama ini menjadi signifikan mereka. seperti mana signifikannya perkataan porn dikalangan pelajar star.

betul bukan?

Ahad, 17 Januari 2010

hebat kah kita sebenar nya?

apa yang hebat nya budak STAR ni sebenar nya???

kita cuba tengok beberapa contoh daripada beberapa orang budak STAR yang boleh dianggap berjaya dalam bidang nya.

POLITIK, kita ada Awang Adek, Idris Jusoh, Annuar Musa (kerajaan) dan Saari Sungib (pembangkang tapi wakil rakyat). Semua nya ialah yang paling "top!". Kalau nak diikutkan nama-nama ni memang popular, tapi popular tak bermakna "hebat". Zaid Ibrahim boleh lah dianngap yang paling "top" setakat ni, hasil jualan buku Saya Pun Melayu dan tindakannya melompat dari parti politik kerajaan. Nama-nama ini senang-senang sahaja orang nampak kelemahan nya.

EKONOMI, businessman, siapa? CEO Media Prima mungkin, Abd Rahman Ahmad.

AKADEMIK, Zainal Kling, terkenal tapi jarang-jarang keluar tv, jarang-jarang ada dalam surat khabar.

HIBURAN, Hatta Azad Khan, director Wayang keluaran UiTM. Dapat banyak anugerah pun dipersoal lagi. Ada drama "Kerusi" dalam KOMSAS tingkatan 5 pun budak-budak tak faham drama tu. Rashidi Ishak, Jamal Jamaluddin pun punya ramai yang tak suka dengan kejiwangan dalam Sinar FM. Vokalis Couple, orang tak tahu pun dia budak STAR.

jadi, di mana hebat nya kita? ada kah hanya kerana boleh berkumpul setiap tahun di sekolah masa OBW?

tolong beritahu di mana hebat nya kita?